Tijdens mijn trainingsrondje om de Rijkerswoerdseplas zag ik een barefoot runner. Benieuwd naar zijn ervaring, raak ik met hem aan de praat. Als Arnhemiaan heb ik de winteravondlezing over het belang van goede hardloopschoenen bijgewoond. Maar juist dit gesprekje en een internetsite opent mij de ogen over mijn eigen blessuregevoeligheid.
Voorvoetlanding
Zijn naam is Menno en hij wil wel praten. Samen lopen we verder, iets langzamer, want deze barefoot runner maakt kleinere passen. Hij rent al enkele jaren op blote voeten. De overgang van rennen op conventionele hardloopschoenen naar minimaal schoeisel in de vorm van een sandaaltje werd bij Menno ingegeven door hardnekkige shin splint klachten als gevolg van zijn haklanding. Op zijn sandaaltje ging hij over op de voorvoetlanding en door zo licht te lopen verdween zijn klacht. Hij kreeg er in het begin kuitklachten voor terug. Hij hield het aanvankelijk maar een paar honderd meter vol. Ook de spieren in zijn voeten moesten erg wennen, maar dat ging over.
GLAS!
Na verloop van tijd begon alles aan zijn voeten te irriteren en besloot hij op blote voeten te gaan rennen. Dat gaat nu zo goed dat hij in april 2017 de halve marathon van Rotterdam heeft gelopen. “Meer zit er ook niet in, want dan raken mijn voeten overprikkeld’, aldus Menno. Ik dicht hem talent toe, maar dat valt volgens hem wel mee. In ieder geval minder dan zijn vader, want zijn vader liep vroeger de hele marathon in een slordige 2,5 uur ...... op schoenen. We lopen op een beton fietspad. Dat is volgens Menno voor een beginnende barefoot runner een fijne ondergrond. ´PAS OP, GLAS!´, waarschuw ik, maar hij wuift het weg: ´Glas op straat is niet scherp meer, de laatste keer dat er iets in mijn voet zat was een paar duizend kilometer geleden´. Hij heeft een grote hekel aan asfalt met een nieuw split en loopt het liefst op bosgrond met dennennaalden, want dat voelt lekker zacht.
Meer informatie
Op de site van gezondheidsnet.nl vind ik o.a. de volgende informatie: Hardloopschoenen beschermen wel je voeten, maar lopers die hun enkel-, knie- en heupgewrichten willen beschermen kunnen beter blootvoets gaan rennen. Als we blootvoets lopen is de stap korter en landen we op de bal van de voet, anders wordt het al gauw pijnlijk. Professionele hardlopers zijn getraind om, ook met hardloopschoenen, op de voorvoet te landen. De landing is op deze manier zachter - er komt minder kracht vrij - en is dus minder belastend. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat op de voorvoet landen minder energie kost. Ervaringsdeskundigen geven ook aan dat het heel fijn is blootsvoets hard te lopen. Je voeten bevatten veel zenuwuiteinden en licht landen voelt dan heel comfortabel.
Wil je meer informatie over de belasting van hardlopen op je lichaam: https://www.gezondheidsnet.nl/hardlopen/hardlopen-op- blote-voeten
Door: Ben Paus