Hengelo, plek van mijn puberjaren. 6 jaar middelbare school en daar Oerend Hard blèren op 'Paradise by the Dashboardlight', schuifelen op 'Careless Whisper' en veel 'Stiekem Gedanst'. Bier drinken bij t’ Pleintje, keuze uit 4 discotheken (van emo tot chique) en daarna aftafelen bij De Toren of De Pyramide. De laatste vond mijn moeder de volgende ochtend de slechtere keus. En 35 jaar later …. hardlopen.

In al die schooljaren heeft mij nooit enig nieuws bereikt van een loopwedstrijd in Hengelo. Zou ik in die tijd ook zeker niet aan meegedaan hebben. Hoe verrassend was het dan ook dat er een 50e editie is van de Halve van Hengelo. Start en Finish in het legendarische FBK-stadion.
Hengelo was oorspronkelijk niet de 1e keus: we hadden namelijk te Kampen met enige tegenslag. Maar dat mag de pret niet drukken.Indrukwekkend was het aantal deelnemers aan de trainingen. Vele zondagen trainde een grote groep in afgrijselijke kou, regen, slagregen, ijsregen, motregen, hagel en wind, wind en nog meer regen. Respect voor allen die aan het trainingsprogramma hebben meegedaan. Ellende verbindt.

Zoals dan de gouden loopregel is, was het vervolgens schitterend, warm zomerweer en weinig wind op 7 april. 28 Arnhemianen stonden te trappelen om de 5,10, 15 of 21,1 km te volbrengen.

De start was met z’n allen en daarmee ook rommelig. Startte je achteraan; dan was de 1e kilometer filelopen. Daarna ging de route verder langs de Waarbeek, door Twekkelo en via allerlei lussen terug. Door deze opzet kwam je diverse keren Arnhemianen tegen die op een andere deel van het parcours liepen. Onderweg kon je genieten van mooie boerenlandschappen, zouthuisjes, moderne zoutindustrie, het stadion van FC Twente, passeerde je het Twentekanaal en een disco (!).

Druk als het was bij de start, 'stil was het voor de langzamere lopers tussen kilometer 15 en 18. Dat werd ruim gecompenseerd doordat lopers van lange afstanden hartstochtelijk en luid onthaald door gefinishte Arnhemianen tijdens de ereronde door het FBK-stadion.

Na het lopen waren er overigens heerlijke douches. Zo lekker dat onze voorzitter er pas na serieus op inpraten onder vandaan wilde komen*.

Ter afsluiting gingen we naar De Radstake. Wij wilden wel eens weten waar Niels brommers heeft staan kiek’n. Aldaar werden met gerstenat en copieuze lunch de sterke verhalen uitgewisseld en teruggekeken op een onmeunig gave dag met voor iedereen als aandenken een T-shirt.
Dank Niels voor het regelen, trainen en motiveren. Moeten we vaker doen! Bv 25 mei de Stuwwalloop in Oosterbeek. Slechts 10 km 😊 en met Italiaanse touch. Easy toch?

Ronald T.

* maar hij had het verdiend (red.)