★ Loopgroep Arnhemia - februari 2024

Als deze mail niet juist wordt weergegeven kun je ook online lezen
 
Loopgroep Arnhemia Nieuwsbrief
 

Van de voorzitter

De kop is er af, de eerste maand van 2024 zit er alweer op en bij Arnhemia zijn we lekker op stoom!

We sloten 2023 af met een volle agenda voor het begin van het nieuwe jaar. Inmiddels zijn een aantal activiteiten achter de rug... de nieuwjaarsduik, de nieuwjaarsborrel en de uitwisseling met de lopers uit Venray. Jullie hebben de foto's vast langs zien komen op de app.

Wat jullie nog te goed hadden was het verslag van de Montferlandrun. Niels heeft even zitten rekenen en kent nu de details van onze voetafdruk!

Niels trekt momenteel ook de Halve Marathon groep die op zondagen traint voor de halve van Kampen (de 2Bruggenloop). Durf je het aan om rustige naar de 21k te trainen? Meld je dan aan op de appgroep die daavoor is opgericht.

Er is ook nog een andere trainingsgroep die al jaren aan de weg timmert. Op woensdagavonden doen we krachttraining voor hardlopers bij Physique, zoals je hieronder kunt lezen.

En dan hebben jullie nog een etentje te goed ter vervanging van het-Dagje-Uit-dat-in-2023-niet-doorging. We combineren dat met een optioneel rondje Nederland.
Zet 10 maart alvast in je agenda!

Joost


Agenda

  • 10 maart:  RondjeNL of HM training +
    aansluitend een buffetlunch in de schuur vd Biologische Tuinvereniging (13:00)
  • 6 april: 2Bruggenloop HM, Kampen
  • iedere zondagochtend: Halve marathon training o.l.v Niels
  • iedere woensdagavond: Krachttraining voor hardlopers

 

zo. 10 maart: Rondje NL en lunch

In 2023 schoot het traditionele Dagje Uit er helaas bij in en het bestuur wil graag alsnog iets leuks organiseren voor de leden.

Het indische buffet, na het Molenhoeks Makkie, was in 2022 een groot succes. We willen graag a.s. 10 maart iets soortgelijks organiseren en hebben daarvoor het volgende bedacht: Rondje Nederland + Surinaams lunchbuffet

Het Rondje NL heeft zich op de datum -waarop wij traditioneel de Warnsborncross organiseerden- gemanoeuvreerd. Maar, in het kader van "if you can't beat them, join them!" zijn we niet te beroerd om gezellig deel te nemen aan deze 10k loop door het Openluchtmuseum.  Tegelijkertijd trainen een aantal leden, met Niels, voor de 2Bruggenloop, de halve marathon van Kampen.

Na afloop van beide loopjes -met een marge om thuis even op te frissen- verzamelen we om 13:00 in De Schuur van de Biologische Tuinvereniging voor een Surinaams lunchbuffet en een drankje, op kosten van de vereniging, tot ongeveer 16:00.

Alle leden -ook degenen die niet lopen op zondagmorgen- zijn van harte uitgenodigd.

We plaatsen dit bericht ook nog op de app om in te kunnen schatten hoeveel eters en drinkers we mogen rekenen.

 

Krachttraining voor hardlopers

Als hardlopers doen we in het algemeen genoeg aan cardiotraining. Het zal je echter niet ontgaan zijn dat krachttraining voor de ouder wordende mens -inclusief de hardlopers onder ons- ook van harte aanbevolen wordt.

Niet zozeer om naast je hardlooptrainingen nog een extra "leg day" in te lassen maar wel voor het verstevigen van je core -o zo belangrijk voor je loophouding-, een goede balans en in het algemeen het op peil houden van je spiermassa.

Een groepje Arnhemianen traint al jaren op woensdagavond bij sportschool Physique, tegen gereduceerd tarief in series van 12 lessen onder vakkundige leiding van Dennis.

Deze training staat verder los van je Arnhemia lidmaatschap maar mocht je interesse hebben, meld je dan even bij Marc, Eugène of Joke voor meer informatie.

 

// Verslagen //

 

Voetafdruk in het Montferland

Carbon footprint, energieconsumptie, het zijn hot topics vandaag de dag. En terecht ook. Maar hoe zit dat eigenlijk met hardlopen? Of nog specifieker, bij de deelname van Arnhemia aan een wedstrijd als de Montferlandrun? De opkomst is in dat opzicht alvast slecht, want maar liefst 19 Arnhemianen hebben zich ingeschreven voor de 25e editie van deze run. 6 lopers gaan de 7,5e kilometer afleggen en moeten al iets eerder vertrekken. De rest verdeelt zich over de drie beschikbare elektrische auto’s en gaan zo uitstootvrij richting ’s Heerenberg. Kijk, dat is toch een goed begin.

Het is weliswaar koud op deze 1 december, ternauwernood boven het vriespunt, maar doordat het zonnetje er doorkomt en de wind is gaan liggen, blijkt het toch perfect loopweer. De 7,5e km lopers hebben zich dan ook al flink in het zweet gewerkt als de 15 km lopers ze ook nog eens een warm onthaal geven bij de finish. Om 12 uur zijn de rollen omgedraaid en wordt de 15 km traditioneel vanaf de Slotlaan weggeschoten. Met daarbij ook enkele (inter)nationale toppers, wat de aanwezigheid van zowel Omroep Gelderland als NOS Studio Sport verklaart. Opvallend is dat niet alleen de toppers, maar inmiddels bijna het halve startvak lijkt te zijn overgestapt op Nike Vaporfly’s. Wij van Arnhemia in ieder geval nog niet, dat scheelt weer de nodige Carbon footprints…

De eerste kilometers zijn relatief makkelijk en onze koolhydraat-vet-eiwit accu’s zijn dan ook nog voldoende opgeladen als we aan weerskanten langs de traditionele windmolen van Stokkum lopen. Vanaf kilometer 5 wordt dat anders, dan begint de lange klim van de befaamde Peeskesbult. 40 meter hoogteverschil moet overbrugd worden, om vervolgens tijdens de afdaling naar Beek de regenereerfunctie in te schakelen en wat energie terug te winnen. Onderaan draaien we rechtsaf het korte stuk onverhard op, de enige plek op het parcours waar we ook fysiek onze voetafdruk achter kunnen laten.

Na de drankpost - gelukkig hebben ze het water met iets meer dan 1,5e graad verwarmd - begint de lange klim richting Zeddam. Tussen de Midwinterhoornblazers door, het 10 km punt voorbij en groetend naar de fotograaf. Als je Sander heet tenminste. De afdaling is hier altijd te kort om echt goed bij te komen voordat bij de rotonde de Drieheuvelenweg alweer begint. Hier loopt de hartslag nog verder op, is het happen naar zuurstof en neemt de koolstofdioxide uitstoot onvermijdelijk toe. Niet alleen VO2 max dus, maar ook CO2 max…

Drie heuvels later draaien we ’s Heerenberg weer binnen en met een laatste eindsprint komen we in beeld van zowel onze 7,5e km maatjes - die ondanks de kou op ons zijn blijven wachten! - als de vaste camera’s. Eugène, Yusuf en ondergetekende blijken achteraf te zien zijn geweest op Omroep Gelderland. Voor NOS Studio Sport kwamen we helaas net iets te laat binnen…


En hoe zit het nu met die CO2 uitstoot en de verbruikte energie vraag je je af? Bij benadering:

  • Een menselijk lichaam ademt ongeveer 350 gram CO2 uit per 1000 kcal. Dat betekent dat we gezamenlijk ongeveer 7.000 gram CO2 hebben verbruikt over een totaal van 240 kilometer. Ter vergelijk, als we de 19 lopers over 4 moderne hybrideauto’s zouden verdelen en dezelfde kilometers afleggen, zouden we rond de 20.000 gram uitkomen. Kortom, volledig elektrische auto’s daargelaten, wint hardlopen het gelukkig nog steeds van de auto als het gaat om CO2 verbruik.
  • Omgerekend staat ons totale aantal verbruikte calorieën gelijk aan ongeveer 22 kWh. Ter vergelijk, 4 elektrische auto’s hadden over dezelfde 240 km ongeveer 170 kWh nodig gehad. En ja, dat is uitgaande van mijn rijstijl... Maar opnieuw winst voor de hardloper dus.

En dan hebben we het nog niet eens over alle andere vrijgekomen stoffen zoals dopamine en endorfine. Kortom, een hardloper wint altijd. Maar dat wisten wij al heel lang natuurlijk.

Niels

zo. 21 januari: Lopen in Vierlingsbeek met Loopgroep Run for Health

Met vijf lopers vertrokken we naar Vierlingsbeek. We werden daar opgewacht door een aantal oude loopmaatjes van Yusuf, dezelfde lopers die eerder met ons in Zypendaal gelopen hebben. Loopgroep Run for Health uit Venray plant elk weekend op een nieuwe plek 5 routes met verschillende aantallen kilometers. Deze routes worden aangegeven met pionnen. Jaarlijks worden de vertrekplaatsen op een mooi bord afgedrukt.

We hebben samen 12 kilometer gelopen in het mooie uiterwaardengebied. We konden in het dorp Vierlingsbeek zien dat de Carnaval in aantocht was. Er was al heel wat versiering te zien.

Na het lopen werden we door de loopgroep getrakteerd op koffie en een lekker stuk gebak. We voelden ons heel gastvrij onthaald. We hebben ons voorgenomen om over een paar maanden weer eens samen te gaan lopen.

 

 

// Van het bestuur //

Ledenadministratie

We hebben weer een nieuw lid in ons midden. In december heeft hij een paar keer met ons meegelopen en hij was er snel uit dat hij lid wilde worden. Sinds januari kan Jeroen Dregmans zich Arnhemiaan noemen. Hij pakt het meteen grondig aan, want hij neemt meteen deel aan de groep die traint voor een halve marathon.

 

Redactie/kopij

Onze redactie bestaat uit Johan Aalenhuis, Marc Spierenburg en Joost Vlaming. Om onze nieuwsbrief regelmatig uit te kunnen laten komen en deze goed gevuld te houden willen we jullie vragen om af en toe eens een stukje bij te dragen.

Heb je een leuk loopje gelopen of iets anders gedaan of te melden in relatie tot onze loopgroep, stuur dan een verslagje aan nieuwsbrief@loopgroep-arnhemia.nl en je vindt je stukje waarschijnlijk terug op onze website en in de nieuwsbrief.

In deze nieuwsbrief hebben we ze niet opgenomen maar je mag ook uitslagen insturen, o.v.v. je naam, loop, datum, afstand en tijd, naar uitslagen@loopgroep-arnhemia.nl

Dankjewel!

 

                                                          -//-

 ,aa
 

Website | Email | Facebook

 
Powered by AcyMailing